Фокусът в електронното ни обучение Основи на здравословното хранене е върху основите на здравословното хранене, а именно макро и микронутриентите, същност на калориите, препоръчителен прием на калории за мъже и жени, анаболизъм и катаболизъм, ATF, енергиен баланс, калориен дефицит и много други ценни знания. Курсът включва още и съвети за изграждане на здравословен хранителен режим.
Храненето е основен жизнен процес, пряко свързан с приемането, усвояването и преработването на храна, необходима за изграждане и обновяване на клетките и тъканите, за осъществяване и регулиране на жизнените функции на организма, както и да компенсира изразходената от него енергия. Хранителните вещества са онези животоподдържащи елементи, които човешкият организъм не може да синтезира самостоятелно – или изобщо, или не в достатъчно количество. За да оцелее, той трябва да си ги набавя чрез балансирано хранене.
В курса Основи на здравословното хранене ще се запознаете с ролята на водата в организма. Въпреки, че пиенето на вода е едно от първите умения, които усвояваме през живота си, се оказва, че повечето от нас така и не са се научили как да използват пълноценно нейната сила. Вероятно знаете за правилото, че 8 чаши вода дневно са задължително условие, ако искате да се придържате към здравословния начин на живот. Но по кое време и по какъв начин трябва да ги приемате? Ще научите в обучението.
Любопитно е, че в зависимост от своя цвят, храните проявяват конкретни качества. Можем да различим няколко от основните цветове, които се срещат при растенията, и техните свойства в обучението ни.
Знаехте ли, че единствените витамини, които човешкото тяло може да произведе по естествен път, са D и К? Всички други трябва да бъдат допълнително приемани чрез храна или хранителни добавки. Тъй като не съществува храна, в която да се съдържат всички видове витамини, човек трябва да се храни разнообразно. Пример за хранителен източник на витамините са дадени в обучението.
Онлайн курс Основи на здравословното хранене
Съдържание
Структурата на обучението предполага постепенното усвояване и надграждане на знанията, заедно с ценни съвети, които още днес можете да приложите.
I. Какво представлява процесът "хранене"?
II. Същност и видове хранителни вещества. Макронутриенти
Макронутриенти
- Протеини, наричани също белтъчини
- Видове протеини
- Въглехидрати
- Видове въглехидрати
- Мазнини (триглицериди)
- Видове мазнини
- Фибри
- Видове фибри
- Благотворен ефект на фибрите
- Вода
- Роля на водата в организма
- Кръговратът на водата
- Съвети за правилния прием на вода
III. Същност и видове хранителни вещества. Микронутриенти
1. Фитохимикали (фитонутриенти)
- Основни видове фитохимикали:
- Цветни храни
2. Антиоксиданти
3. Витамини и минерали
- Витамини
- Минерали
IV. Калории
1. Същност на калориите
2. Калории в храната
- Индекс за ситост
- Празни калории
3. Необходим калориен прием
- Съвети за изграждане на здравословен хранителен режим
V. Енергия и метаболизъм (обмяна на вещества)
1. Същност, функции и измерване на енергията
2. Анаболизъм и катаболизъм
- Анаболизъм (конструктивен метаболизъм)
- Катаболизъм (разрушителен метаболизъм)
3. Енергиен баланс – същност и начин на определяне
- Калориен дефицит
- Безопасно наддаване на тегло
- Калории по време на бременност
- Определяне на енергийния баланс
- Базов метаболизъм или енергоразход в покой (BMR / REE)
- Термичен ефект на храната (TEF)
- Енергоразход на физическата активност (AEE)
VI. Основни хранителни режими
1. Хранене на растителна основа
2. Елиминационна диета
3. Високовъглехидратна диета (ВВД)
4. Нисковъглехидратна диета (НВД)
5. Кетоза, кетонна/кето диета
- Класическа кетогенна диета (ККД)
- Модифицирана Аткинс диета (МАД)
- Лечение с нисък гликемичен индекс
6. Периодично гладуване
7. Равномерно балансирана диета (РБД)
Упражнение
- Онлайн рецепта за приготвяне на пъстра зелена салата с маслини и фета сирене. Ще можете сами да изберете продуктите си за различен брой порции. А в края на упражнението, ще научите и как да изгорите натрупаните калории.
Бонус материали в обучението
- Кои храни съдържат глутен?
- Седмично меню
- Източници на витамини в храната
- Калории в храната
Кратък откъс от обучението
Как се преминава обучението?
Когато обучаемият се запише за курса, получава персонален акаунт за достъп до обучението. То се преминава онлайн, в удобно за потребителя време и място.
След успешно преминаване на обучението обучаемите получават сертификат.
Ако проявявате интерес към нашите услуги или имате допълнителни въпроси, можете да се свържете с нас на тел: +359 2 850 53 64 или e-mail: office@nitbg.com.